Projeccions

coberta del llibre
106
ISBN
9788419333698
eISBN
9788419333704

Com diu Joan Brossa, el poeta es projecta en el poema. Cada poema d’aquest llibre, a més de la projecció personal implícita en tota activitat literària, representa la impressió que ha deixat en l’autor la visió d’una pel·lícula determinada en una sala de cinema. Aquests poemes són, doncs, projeccions (del poeta) elaborades a partir de projeccions (fílmiques).

En cadascun dels poemes s’assenyala la pel·lícula que l’ha inspirat, el seu director i l’any de l’estrena. Són films que van des de 1939 (Young Mr. Lincoln), el primer, fins a 2019 (Jojo Rabit), l’últim. No cal haver vist la pel·lícula per entendre el poema, perquè el poema és l’expressió (en el paper) de la impressió (en els sentits) que l’autor ha experimentat, quan ha sortit de la sala de cinema, sobre els temes de tota la vida (amor, mort, bellesa, justícia, amistat). Només cal que el lector en comparteixi el gust estilístic.

Un resultat feliç de la lectura dels poemes d’aquest recull fora que estimulés, almenys, la visió dels films de què tracten.

Projeccions ha estat l’obra guanyadora del XXVIII Premi de Poesia «Miquel Martí i Pol» de 2023, convocat per la UAB i l’Ajuntament  de Cerdanyola del Vallès.