El metall i els turons

coberta del llibre
105
ISBN
9788419333674
eISBN
9788419333681

Una àmplia zona estèpica, uns turons travessats de corriols, un poble anomenat Puigenllà. Movent-se en aquest marc que bé podria ser qualsevol lloc de la ruralia interior del país —i que ha decidit prendre, a través del seu autor, l’aire suggestiu d’una faula—, hi trobem el Guardià, lliurat a una feina conservacionista i que es mou entre el desencant, la inquietud i un idealisme persistent. També alguns antagonistes, ben aureolats per la terbolesa que pertoca, com el Regidor i el Fuseller, i alguns aliats: el Principiant, la Mestra o l’Hostalera, dedicats a la incerta, callada i vacil·lant empresa de combatre la indignitat del poder.

El metall i els turons és una faula moderna que es disfressa de thriller o de western, en què plana l’ombra allargada dels abusos i la corrupció humana sobre uns pocs éssers que miren de mantenir la petita quota de dignitat que els permet llevar-se als matins, malgrat la temptació permanent de la claudicació. Un cant a la natura, a l’honradesa i a l’amistat com a dics de contenció contra la por, l’utilitarisme rampant i la sordidesa.

El metall i els turons ha estat l’obra guanyadora del XXIX Premi de Novel·la «Valldaura-Memorial Pere Calders» de 2023, convocat per la UAB i l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès.