Servei de Publicacions de la UAB Web de la UAB Tornar / Volver

Foto no disponible

Altres volums de: 
Documents
 
La rądio en catalą a l’estranger 
Autor: Garcia-Ripoll Duran, Martķ; Niqui Espinosa, Cinto
Col·lecció i núm: Documents  80 
Primera edició: 2007
Pàgines: 112
Format: 16 x 23 cm
Enquadernació: En rśstica
Idioma: Catalą
Matèria: 3. Cičncies Socials. Matèria IBIC:
Inclusions:
Editor: Servei de Publicacions de la Universitat Autņnoma de Barcelona
Coeditor/s: 
Distribució: MIDAC
Codi d'article: DOC0080
Dipòsit legal: B. 29.257-2007
ISBN (paper): 978-84-490-2499-3.
PVP: 11 €

 

Ressenya: Aquest treball d’investigació recull per primera vegada tots els programes de rądio que es van fer en catalą, durant el segle XX, a l’estranger. El llibre té dues parts: «Una histņria de L’hora catalana. El programa de rądio dels catalans emigrats i exiliats a Amčrica» i «Les emissions internacionals en llengua catalana». L’hora catalana, que va comenēar a Buenos Aires l’any 1928, no solament va ser el primer programa de rądio en catalą fora de Catalunya, sinó que va ser també la primera programació en llengua estrangera que es va fer a tot Amčrica per i per a les comunitats d’immigrants, i a la qual, anys després, s’hi va afegir altres Hores Catalanes de rądio produļdes a Montevideo, Santiago de Xile, Valparaķso, l’Havana, Mčxic, Caracas i altres ciutats.

Des de 1939 fins a 1976, els espais emesos en ona curta des de l’estranger van permetre mantenir present la llengua catalana a la rądio, sobretot fins a la meitat de la dčcada dels seixanta. Només aquesta dada en reflecteix la transcendčncia. Durant el franquisme, van transmetre programes en catalą: Rądio Moscou, la BBC, Radio Espańa Independiente, Rądio Parķs, Office of War Information (CBS, NBC), Rądio Belgrad, Rądio Praga, Rądio Budapest, Rądio Pequķn, Rądio Transmundial (Mņnaco) i Rądio de les Valls. Més endavant, també ho van fer: Rądio Andorra, la BRT de Bčlgica i Rądio Exterior d’Espanya. De totes aquestes emissores, se’n parla a la segona part.  

Autor/s: Martķ Garcia-Ripoll Duran és llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona. Des de 1984 treballa d’assessor lingüķstic a Televisió de Catalunya, al Departament de Producció Aliena (Doblatge i Subtitulació). Col·labora en el programa L’altra rądio, de Rądio 4, des de 1987.

Cinto Niqui Espinosa és doctor en Cičncies de la Comunicació per la Universitat Autņnoma de Barcelona i llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona. Des de 1992 és professor associat del Departament de Comunicació Audiovisual i de Publicitat de la UAB. Dirigeix i presenta el programa L’altra rądio, de Rądio 4, des de 1985.

Fer una altra cerca
   
Imprimir fitxa