Servei de Publicacions de la UAB Web de la UAB Tornar / Volver

Notes per la premsa

Data:16/01/2019

Les últimes novetats dels llibres
de Publicacions de la Universitat Autònoma de Barcelona
Les cobertes del llibres són: jpg, rgb, ample 2.5 cm, 300 dpi

 

Foto no disponible

Léopold Sédar Senghor

Autor: Díaz Narbona, Inmaculada; Devésa, Jean-Michel, (et al.)
Editor: Servei de Publicacions de la Universitat Autònoma de Barcelona
Pàgines: 228
Format: 16,5 x 23 cm
Enquadernació: En rústica
Idioma: Català
Matèria: 8. Lingüística. Literatura. Filologia
ISBN (paper): 978-84-09-06209-6
Distribució: MIDAC Llibres

Col·lecció i núm: Quaderns de Versàlia   8
Primera edició:  2019
PVP: 20 €

Ressenya:   "Hablar de Senghor es hablar de una de las mejores poesías en lengua francesa del siglo XX y es también hablar de poesía tradicional-oral serere (su etnia). Es hablar de un pensador de lo Universal, del difusor y militante de la Negritud [...]" (Inmaculada Díaz Narbona)

El vuitè número de la col·lecció Quaderns de Versàlia està dedicat al gran poeta senegalès francòfon Léopold Sédar Senghor, que també va destacar com a teòric de la "negritud" i per la seva activitat política, arribant a ser el primer president del seu país després de la independència.

El volum de 228 pàgines porta il·lustracions del pintor Khalid el Bekay i consta, com és habitual, de tres seccions. La primera conté set articles sobre la figura i l'obra poètica de Senghor. En la segona s'hi troben les traduccions del seus poemes, a càrrec de Núria Busquet, Josep Maria Fulquet, Xoan Abeleira i Josep Gerona. I en la darrera, un seguit de poemes inèdits inspirats en els versos de Senghor, amb la participació de poetes com Josep Maria Sala-Valldaura, Anton Carrera, Josep-Ramon Bach, Ramón Bascuñana o Raquel Vázquez, entre altres.

L’edició de la col·lecció és possible gràcies a la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell.

 


 

Foto no disponible

Filosofía y toros. Un debate ético

Autor: Vericat, Marta
Editor: Servei de Publicacions de la Universitat Autònoma de Barcelona
Pàgines: 168
Format: 14,5 x 22,5 cm
Enquadernació: En rústica fresada
Idioma: Castellano
Matèria: 3. Ciències Socials
ISBN (paper): 978-84-947993-1-0
Distribució: MIDAC

Col·lecció i núm: El espejo y la lámpara Filosofia  16
Primera edició:  2018
PVP: 16 €

Ressenya:   Desde las primeras fiestas con toros que se celebraban en la Edad Media hasta nuestros días han coexistido dos formas antagónicas de interpretar la «fiesta brava»: la que considera las corridas de toros como una expresión cultural que debe ser protegida y la que defiende su abolición apelando a razones éticas para acabar con el sufrimiento animal.

El carácter fundamentalmente ético de este debate ha ocupado a los filósofos actuales más destacados, que se han interpelado sobre múltiples aspectos de la cuestión: ¿podemos hablar de arte ante el sufrimiento animal?, ¿es moralmente aceptable matar a un animal por diversión?, ¿debe mantenerse una tradición por el mero hecho de serlo?, ¿por qué las leyes amparan solo ciertas especies animales y dejan al margen a las demás?

La autora revisa en este libro el estado actual de la polémica desde el ámbito de la filosofía y nos ofrece asimismo su visión personal, al tiempo que invita al lector a reflexionar sobre la función y el sentido que puede tener en nuestros días mantener una práctica difícilmente compatible con nuestra sensibilidad actual hacia el sufrimiento de los animales.

Autor/s:  Marta Vericat (Barcelona, 1984) es graduada en Filosofía, máster en Humanidades, y técnica superior en interpretación de la lengua de signos, profesión a la que se ha dedicado en los últimos años. Participa de forma habitual como activista en asociaciones para la defensa animal y escribe ensayos de reflexión filosófica sobre la relación entre lo humano y lo animal. Actualmente está realizando su tesis doctoral sobre ética y animalismo en la Universitat de Girona.


 

Foto no disponible

Investigar en la era neoliberal. Visiones críticas sobre la investigación en comunicación en España

Autor: Rodríguez Serrano, Aarón; Gil Soldevilla, Samuel (eds.)
Editor: Servei de Publicacions de la Universitat Autònoma de Barcelona
Pàgines: 412
Format: 16 x 23 cm
Enquadernació: Cosida amb fil
Idioma: Castellano
Matèria: 3. Ciències Socials
ISBN (paper): 978-84-490-8040-1
Distribució: Universitat de València

Col·lecció i núm: Aldea Global   38
Primera edició:  2018
PVP: 20 €

Ressenya:   La presente obra pone de manifiesto la necesidad de meditar críticamente acerca de nuestra investigación en comunicación, con la finalidad práctica de clarificar conceptos, avanzar en el camino analítico y crecer en relevancia, valor real y transferencia a la sociedad. En la época de la soberanía de los rankings y los factores de impacto, la adaptación de las humanidades y las ciencias sociales al pensamiento positivista, la concepción instrumental del conocimiento, etcétera, buscamos mediante este trabajo colectivo promover un espacio de debate legítimo y flexible para una ciencia de la comunicación multidimensional, creativa y libre. De este modo, este libro aspira a ser una llamada a la reflexión desde el elenco de autores que lo conforman y las agudas perspectivas de sus textos.

 


 

Foto no disponible

El tercer desig. IX Premi de Narrativa Breu per a Joves ‹‹Caterina Albert›› de 2018

Autor: Díaz Barea, Borja
Editor: Servei de Publicacions de la Universitat Autònoma de Barcelona
Pàgines: 16
Format: 14,5 x 21,5 cm
Enquadernació:
Idioma: Català
Matèria: 8. Lingüística. Literatura. Filologia
ISBN (paper): No disponible
Distribució: MIDAC

Col·lecció i núm: Gabriel Ferrater   90
Primera edició:  2018
PVP: 0 €

Ressenya:   «Soc especial. Tinc una habilitat única: puc fer realitat els desitjos de la gent. Sí, sí, el que sents. Pots pensar que soc boig o que no em prenc això seriosament, però et juro que és veritat. No dic que pugui concedir-te el desig que vulguis ara mateix; jo no els concedeixo, jo els compleixo. La meva feina és fer realitat els desitjos de les persones a les quals se’ls n’ha concedit algun. No, no, això no és el mateix que concedir-los. Mira, t’ho explicaré.»

La visita inesperada d’un interlocutor misteriós i la seva estranya habilitat obrirà pas a descobrir la veritat que s’hi amaga darrere i a conèixer la història al voltant de tres persones, els seus desitjos i les conseqüències dels seus actes. Pots demanar el que vulguis, però hauràs de pagar-ne un preu.

El tercer desig ha estat l’obra guanyadora del IX Premi de Narrativa Breu per a Joves «Caterina Albert» de 2018, convocat per la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès.

Aquesta obra només està disponible en format electrònic d'accés gratuït: https://ddd.uab.cat/record/199189

Autor/s:  Borja Díaz Barea (Molins de Rei, 1996) és estudiant de dret i combina els estudis amb l’escriptura d’històries curtes. Gran amant de la lectura des de petit, somia amb publicar la seva pròpia saga de llibres.


 

Foto no disponible

De l’univers estant i una mica més enllà. XXIII Premi de Poesia ‹‹Miquel Martí i Pol›› de 2018

Autor: Planaspachs, Josep
Editor: Servei de Publicacions de la Universitat Autònoma de Barcelona
Pàgines: 82
Format: 14,5 x 21,5 cm
Enquadernació: En rústica fresada
Idioma: Català
Matèria: 8. Lingüística. Literatura. Filologia
ISBN (paper): 978-84-490-7966-5
Distribució: MIDAC

Col·lecció i núm: Gabriel Ferrater   89
Primera edició:  2018
PVP: 12 €

Ressenya:   El volum destaca per l’ús arriscat de les imatges que caracteritzen tots els seus poemes, l’esperit mordaç de la veu poètica i la varietat de pretextos inclosos, que el fan un calidoscopi desesperançat del viure present.

De l’univers estant i una mica més enllà és l’obra guanyadora del XXIII Premi de Poesia «Miquel Martí i Pol» de 2018, convocat per la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès.

Autor/s:  Josep Planaspachs (Berga, 1953) és traductor i treballa a Barcelona. Ha publicat els llibres de poesia següents: Els ulls clucs (Barcelona: Granollers, 1993), Llibre del poema nu (Palma de Mallorca: Moll, 1993), La grisa neu (Barcelona: Columna, 1998), Parèntesi vital (Andorra la Vella: l’autor, 1995), Daltonià (Ajuntament del Masnou, 1996), Salvador (Andorra la Vella: l’autor, 1997), Llibre de plagis (València: Amós Belinchón, 1998), Manila 51 (Barcelona: Granollers, 1998), Llibre de mercès (València: 7 i mig, 2000), Les dents del tauró (Barcelona: Témenos, 2016) i Cant de Ciutat (Barcelona: Viena, 2018).


 

Foto no disponible

Miratge alemany. XXIV Premi de Novel·la ‹‹Valldaura-Memorial Pere Calders›› de 2018

Autor: Domingo-Ferrer, Josep
Editor: Servei de Publicacions de la Universitat Autònoma de Barcelona
Pàgines: 268
Format: 14,5 x 21,5 cm
Enquadernació: En rústica fresada
Idioma: Català
Matèria: 8. Lingüística. Literatura. Filologia
ISBN (paper): 978-84-490-7964-1
Distribució: MIDAC

Col·lecció i núm: Gabriel Ferrater   88
Primera edició:  2018
PVP: 16 €

Ressenya:   A Miratge alemany en Robert Bosch, un jove professor d’economia, pressent que el congrés d’Eslovènia d’aquella tardor de 1996 marcarà l’inici de la seva glòria acadèmica. La Diana Breslauer, funcionària del Ministeri de Finances alemany, espera trobar-hi la seva raó de ser professional. No s’erren pas: tant l’un com l’altra veuran com les seves recerques sobre les finances del sud d’Europa els interessen no només a ells, sinó també a gent molt poderosa que no vol que vegin la llum.

Els Bosch sempre han tingut una flaca per les belleses germàniques. La Diana esdevindrà una obsessió per a en Robert, un afer emocional que posarà en risc el seu matrimoni i que el portarà a descobrir secrets de la seva pròpia família, una de les més il·lustres de la burgesia tèxtil de Terrassa.

Sense saber-ho, en Robert seguirà les petjades dels seus avantpassats per mig Europa i en sentirà l’alè al clatell. A diferència d’ells, s’adonarà que moltes de les seves passions tenen quelcom de miratge.

Miratge alemany ha estat l’obra guanyadora del XXIV Premi de Novel·la «Valldaura-Memorial Pere Calders» de 2018, convocat per la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès.

Autor/s:  Josep Domingo-Ferrer (Sabadell, 1965) és catedràtic d’enginyeria informàtica de la Universitat Rovira i Virgili i membre de l’Institut d’Estudis Catalans. És especialista en seguretat i privadesa de la informació i ha rebut diversos reconeixements científics nacionals i internacionals.


 

Foto no disponible

Mercat de l'art, col·leccionisme i museus 2017

Autor: Bassegoda, Bonaventura; Domènech, Ignasi (eds.)
Editor: Servei de Publicacions de la Universitat Autònoma de Barcelona
Pàgines: 208
Format: 17 x 24 cm
Enquadernació: Cosida amb fil
Idioma: Català
Matèria: 7. Art. Belles arts. Esports
ISBN (paper): 978-84-490-7982-5
Distribució:

Col·lecció i núm:  Art  
Primera edició:  2018
PVP:

Ressenya:   Des de l’octubre de 2012 s’han fet set jornades o seminaris científics amb el títol de Mercat de l’Art, Col·leccionisme i Museus, que han donat com a resultat permanent la publicació de sis volums amb les ponències que s’hi han presentat. Actualment, aquest material configura un veritable corpus de valuosa documentació entorn del fenomen del col·leccionisme d’art a Catalunya.

La nostra intenció amb la realització d’aquesta jornada ha estat crear una plataforma on poder presentar uns resultats de recerca i discutir-los amb comoditat per part de tots els diferents sectors vinculats a les arts: universitaris, professionals dels museus, antiquaris, galeristes, marxants, experts, restauradors, col·leccionistes i afeccionats en general. Estem convençuts de la plena complementarietat de tots aquests punts de vista perquè el progrés del col·leccionisme al llarg de la història ha anat sempre en paral·lel a la formació dels museus i a la configuració del coneixement i l’estudi de les arts. Per això hem cregut en la utilitat d’una jornada en la qual coincidir i compartir informacions i coneixences, amb un format amable i en un lloc d’una forta empremta simbòlica en la història del col·leccionisme a Catalunya com és el Palau de Maricel de Sitges.

Consulta el llibre en accés obert a l'enllaç següent: https://ddd.uab.cat/record/196868

 


 

Foto no disponible

El Dieselgate de Volkswagen. Economía, gestión y ecología

Autor: Serra Ramoneda, Antoni
Editor: Servei de Publicacions de la Universitat Autònoma de Barcelona
Pàgines: 144
Format: 16 x 23 cm
Enquadernació: Cosida amb fil
Idioma: Castellano
Matèria: 3. Ciències Socials
ISBN (paper): 978-84-490-8046-3
Distribució: MIDAC

Col·lecció i núm: Documents d'Economia Industrial   41
Primera edició:  2018
PVP: 20 €

Ressenya:   Dos fenómenos han caracterizado el desarrollo económico mundial en los últimos lustros. El primero ha consistido en la concentración de una proporción importante de los recursos productivos en manos de grandes corporaciones con implantación en múltiples países y mercados. Todo parece indicar que aún no ha alcanzado su cénit, a juzgar por el rosario de posibles fusiones y absorciones que se anuncia y la proliferación de importantes bufetes de profesionales especializados en los tejemanejes de estas operaciones.

Cuando esta concentración era aún muy incipiente, sus implicaciones en el plano político ya fueron denunciadas por Vernon Smith. El título de su libro, Sovereignty at Bay (Soberanía en peligro), aparecido en 1971, proporciona claros indicios de las consecuencias que iba a entrañar la aparición de unos leviatanes económicos en manos privadas. El hecho cierto es que, hoy en día, estas grandes corporaciones generan una importante fracción de la producción y el empleo mundiales y, sobre todo, tienen en sus manos cuando no la creación por lo menos la gestión comercial del progreso científico y tecnológico. Conseguir que el uso del enorme poder que detienen respete los intereses de la ciudadanía es el reto fundamental que deben superar las instancias políticas de las sociedades democráticas.

El segundo fenómeno, que cronológicamente ha acompañado al descrito en el anterior párrafo, ha sido el continuo deterioro de nuestro planeta y su ecosistema. Y ello tanto en lo que se refiere a su parte sólida como a sus océanos, mares, lagos y ríos y también a la atmósfera que lo circunda. Deterioro que, de proseguir por el mismo camino, nos llevará a una catástrofe de incalculables dimensiones. La desertización es creciente, las prolongadas sequías se traducen en una gran variabilidad de las cosechas, y las capturas de los pescadores en aguas saladas o dulces son cada vez más escasas.

Consulta el llibre en accés obert a l'enllaç següent: https://ddd.uab.cat/record/199190

 


 

Foto no disponible

La historia del sincrotrón Alba

Autor: Pascual de Sans, Ramon
Editor: Servei de Publicacions de la Universitat Autònoma de Barcelona
Pàgines: 144
Format:
Enquadernació: Cosida amb fil
Idioma: Castellano
Matèria: 5. Ciències Pures. Ciències exactes i naturals
ISBN (paper): 978-84-490-8035-7
Distribució: MIDAC

Col·lecció i núm: 50 anys d'experiències UAB   3
Primera edició:  2018
PVP: 14 €

Ressenya:   La Transición española no tuvo entre sus prioridades la investigación. La poca que había existido antes de la Guerra Civil, generada en torno a la Junta para Ampliación de Estudios, intentó sobrevivir al exilio y al abandono. Hasta el decenio de los años ochenta del pasado siglo, no se produjo una cierta y sostenida recuperación que se paralizó tras la crisis postolímpica. Después de algunos vaivenes, a pesar de algunos parámetros esperanzadores e intentos de recuperar los años perdidos, España aún está lejos de los países más avanzados de la Unión Europea en cuestiones de investigación, desarrollo e innovación. Las carencias son especialmente graves en el mundo de las grandes infraestructuras de ciencia y tecnología, aquellas que suponen inversiones del orden de la ficha de un jugador de fútbol de primera división o de unos pocos kilómetros de un tren de alta velocidad. A comienzos de los años noventa, empezó a gestarse la idea de construir una fuente de luz de sincrotrón, una fuente de rayos X, un instrumento imprescindible para cualquier campo de la ciencia que quiera analizar y estudiar muestras a escalas de los nanómetros, la mil millonésima de metro, similar a la existente en todos los países adelantados, y que sería un estímulo en todas las tecnologías relacionadas con los aceleradores de partículas. Aquí se da cuenta de la gestión de este proyecto, su inicio, sus dificultades, su puesta en funcionamiento y su situación actual: hoy en día se encuentra entre las cuatro o cinco mejores instalaciones de Europa. También se expone que Alba no es un fin sino que debería ser una pieza más de las muchas de las que aún carecemos.

Autor/s:  Ramon Pascual de Sans (Barcelona, 1942) es profesor emérito de la Universitat Autònoma de Barcelona, de la que fue rector en el periodo 1986-1990. Se doctoró en la Universidad de Valencia, fue profesor agregado en la Universidad Complutense de Madrid, en la de Zaragoza y en la Autónoma de Madrid, y trabajó en centros extranjeros como el CERN. Ha sido miembro del Consejo de Gobierno del IFAE, presidente de la Fundació Parc Taulí, director general de Enseñanza Universitaria de la Generalitat de Catalunya, presidente de la Comisión de Reflexión sobre el Futuro del Ámbito Universitario Catalán del Gobierno catalán y presidente de la Real Academia de Ciencias y Artes de Barcelona. Fue promotor del sincrotrón Alba, del que es presidente honorario. Se le ha otorgado la medalla Narcís Monturiol, la Creu de Sant Jordi, la Medalla de la UAB y la Encomienda de Alfonso X El Sabio.


 

Foto no disponible

50 anys d’experiències UAB. Estoig amb els volums 1 - 4

Autor: Ruiz-Domènec, José Enrique; Serra Ramoneda, Antoni; Pascual de Sans, Ramon; Rico, Francisco
Editor: Servei de Publicacions de la Universitat Autònoma de Barcelona
Pàgines: 596
Format:
Enquadernació: En rústica
Idioma: Català i castellà
Matèria: 3. Ciències Socials
ISBN (paper): 978-84-490-8044-9
Distribució: MIDAC

Col·lecció i núm: 50 anys d'experiències UAB   
Primera edició:  2018
PVP: 36 €

Ressenya:   Estoig d'edició limitada compost per una caixa dura que conté els primers quatre volums de la col·lecció 50 anys d'experiències UAB en el seu interior:

· Sentir el arte. Lectura de San Bernardo, el arte cisterciense de Georges Duby, de José Enrique Ruiz-Domènec

· Dos temps, dos contextos. El naixement d’una nova universitat, d'Antoni Serra Ramoneda

· La historia del sincrotrón Alba, de Ramon Pascual de Sans

· Escritores en la Autónoma. La tertulia de Letras, de Francisco Rico

50 anys d'experiències UAB aplega experiències úniques i singulars que han tingut lloc a la Universitat sota el guiatge dels seus principals protagonistes, tots ells professors destacats d’una institució que en el seu primer mig segle d’existència ha esdevingut un referent imprescindible de l’activitat científica, acadèmica i cultural del nostre país.

Autor/s:  José Enrique Ruiz-Domènec és catedràtic d'Història Medieval i director de l'Institut d'Estudis Medievals; Antoni Serra Ramoneda ha estat rector de la UAB, catedràtic d’Economia de l’Empresa i president de Caixa Catalunya; Ramon Pascual de Sans ha estat rector de la UAB, catedràtic de Física i president de la Comissió Executiva del Sincrotró Alba; i Francisco Rico ha estat catedràtic de Literatura Hispànica Medieval i és membre de la Real Academia Española de la Lengua i de l’Accademia dei Lincei, entre altres institucions.