Servei de Publicacions de la UAB Web de la UAB Tornar / Volver
Foto no disponible

Via correu

Empleneu per recomanar

Correu del
destinatari

Nom i cognomO via:

Facebook

 
Imago & Mirabilia. Les formes del prodigi a la Mediterrània medieval
Autor: Orriols, Anna; Cerdà, Jordi; Duran-Porta, Joan
Col·lecció i núm:    
Primera edició: 2020
Pàgines: 295
Format: 19,5 x 28 cm
Enquadernació: En rústica fresada
Idioma: Català
Matèria: 9. Geografia. Biografia. Història. Matèria IBIC: NHC
Inclusions:
Editor: Servei de Publicacions de la Universitat Autònoma de Barcelona
Coeditor/s: 
Distribució: 
Codi d'article: DIV0080
Dipòsit legal: B-21016-2020
ISBN (paper): 978-84-490-9340-1. PVP: €
ISBN (ebook): 978-84-490-9341-8. PVP: 0 €. Format: pdf

 Disponible a la teva llibreria
 

Ressenya: A l’edat mitjana el meravellós és real. Cròniques, textos enciclopèdics i obres literàries tant profanes com religioses són farcits de personatges i episodis sobrenaturals l’existència dels quals no només no es posa en dubte sinó que són utilitzats com a justificants i desxifradors de la realitat, perquè en són part. I, com la realitat, el meravellós és divers: és l’heretat de la tradició antiga, contínuament reelaborat per la cultura medieval; és el que en l’esfera cristiana pren forma de miracle; és allò màgic; és l’artefacte prodigiós, el fenomen inexplicable i tot allò que s’escapa al coneixement en totes les categories culturals. És, en definitiva, tot allò que causa admiració.

Aquest volum és el començament d’una aventura en la qual els editors han comptat amb la complicitat, els coneixements i les aportacions plurals dels autors dels estudis que l’integren. Des de les disciplines de la història de l’art, de la filologia, de la història, de la filosofia; des d’institucions i països diversos s’han abordat algunes de les moltes facetes de la meravella medieval. Des d’aquestes diverses perspectives, però amb l’interès comú per a desxifrar l’univers dels prodigis de l’edat mitjana, signen els estudis que es recullen aquí Gianluca Ameri, Miguel Ayres de Campos-Tovar, Michele Bacci, Montse Barniol, Caterina Fernandes Barreira, Pere Beseran, Gaelle Bosseman, Jordi Cerdà, Mattia Chiriatti, Dominique de Courcelles, Sandra Dolz López, Cèsar Favà, Mário Farelo, Carla Varela Fernandes, Avital Heyman, Nikolas Jaspert, Juan Antonio Jiménez Sánchez, Paulo Esmeraldo Catarino Lopes, Pere Maymó i Capdevila, Anna Orriols, Laura Rodríguez Peinado, Meritxell Simó i Idries Trevathan.

Per les pàgines d’aquest llibre desfilen objectes, històries, indrets i personatges fabulosos, tinguts per reals o no: geografies sagrades, el mont Carmel, escenaris d’aventura del llegendari bretó; visions, aparicions i viatges imaginaris; animals que protagonitzen miracles, monstres, criatures nocturnes i donzelles manques; tresors encantats, vaixells voladors, relíquies extraordinàries i imatges prodigioses; l’Anticrist i sants que travessen el mar damunt de núvols. Tots aquests casos es nodreixen i a la vegada enforteixen llegendes i relats prodigiosos que són (només) alguns dels elements de l’univers calidoscòpic del meravellós.

L’esperit que anima aquest recull d’estudis parteix del convenciment de la importància de la meravella com a categoria, com a protagonista activa i no pas com a mera comparsa o element accessori d’un món pretèrit. Un món que el meravellós no només contribueix a configurar sinó també a explicar, perquè la imatge de l’edat mitjana no seria completa sense la consideració de la meravella com un dels seus motors.

Aquesta obra només està disponible en format electrònic d'accés gratuït:

https://ddd.uab.cat/record/235593?ln=ca
 


Autor/s: Els editors, medievalistes i professors a la Universitat Autònoma de Barcelona, membres tots tres del Grup de Recerca Reconegut Magistri Cataloniae (SGR 231), col·laboren de fa temps i a diversos nivells en iniciatives i temes d’interès comú que els han portat fins a l’actual projecte Imago & Mirabilia.

Anna Orriols és professora titular d’Història de l’Art a la UAB, on ensenya art medieval. Estudia el llenguatge artístic del meravellós a l’edat mitjana; les imatges commemoratives i propagandístiques en època romànica; i la interacció de la miniatura romànica i altres arts.

Jordi Cerdà Subirachs és professor titular de Filologia Romànica a la UAB, on imparteix docència sobre literatures romàniques medievals. Va dirigir, juntament amb Jordi Puntí i Eduard Vilella, la col·lecció de textos lírics medievals La Flor Inversa. És director de la Cátedra José Saramago / Instituto Camões de la UAB.

Joan Duran-Porta és professor associat d’Història de l’Art a la UAB i també a la Universitat de Lleida. Està especialitzat en l’estudi del moble litúrgic i l’objecte sumptuari, i de les seves funcions simbòliques, culturals i econòmiques en la plena edat mitjana.