Servei de Publicacions de la UAB Web de la UAB Tornar / Volver
coberta

Reduir coberta
Altres volums de:
Documents
 
Memòries de la guerra civil i notes parroquials de postguerra de Mn. Joan Agut i Ribera, rector de Santa Maria de Montmaneu  
Autor: Alturo i Perucho, Jesús
Col·lecció i núm: Documents  94 
Primera edició: 2011
Pàgines: 96
Format: 16 x 23 cm
Enquadernació: En rústica
Idioma: Català
Matèria: 9. Geografia. Biografia. Història. Matèria IBIC:
Inclusions:
Editor: Servei de Publicacions de la Universitat Autònoma de Barcelona
Coeditor/s: 
Distribució: MIDAC
Codi d'article: DOC0094
Dipòsit legal: B.13410-2011
ISBN (paper): 978-84-490-2675-1. PVP: 12 €


Comprar llibre 
 

Ressenya: Les Memòries de la guerra civil i notes parroquials de postguerra de mossèn Joan Agut constitueixen un document molt viu que permet de resseguir amb tot detall la vida quotidiana durant els pitjors anys de la nostra recent història. La seva lectura ens permet d’endinsar-nos en les vivències d’un sacerdot perseguit i empresonat simplement per la seva condició eclesiàstica, que el va portar a la txeca de Sant Elies i a la presó Model de Barcelona, i, ja en llibertat, a viure com a mosso en una casa a Sant Quirze de Safaja, on va trobar aixopluc. Acabada la guerra i reincorporat a la seva parròquia de Montmaneu, Mn. Agut, iniciarà un actiu procés de reconstrucció de l’església derruïda. Cada imatge destruïda, cada banc cremat, cada petit ornament litúrgic desparegut que s’adquireixi de nou o cada reparació que es faci a l’església, serà minuciosament detallat en les notes parroquials que escriví. En aquestes memòries hom reviu la recent història d’un poble i se’ns ofereix un quadre força minuciós del dia a dia de la població civil. Tot explicat en un llenguatge espontani i immediat, que fa que la lectura en resulti àgil malgrat les incorreccions gramaticals. 

Autor/s: Jesús Alturo i Perucho és catedràtic de Paleografia, Codicologia i Diplomàtica de la Universitat Autònoma de Barcelona. La seva recerca s’ha centrat sobre tot en el camp de la història de la cultura escrita en època medieval, especialitat en què té una extensa producció bibliogràfica. Recentment, però, ha iniciat una nova línia d’investigació sobre aspectes culturals d’època contemporània. Fruit d’aquesta nova orientació és, per exemple, el llibre El calze i la lira entre reixes. Culte i textos clandestins dins la Presó Model de Barcelona (1937), Pagès editors, Lleida, 2008.

Fer una altra cerca
   
Imprimir fitxa